Massale bouw is ‘wanstaltig’
door Arnold Zweers
BEEKBERGEN – Het kan allemaal in nog zo’n fraaie Engelse landschapsarchitectuur worden vormgegeven; voor de omwonenden van ’t Spelderholt in Beekbergen is het nieuwbouwplan voor het landgoed onbespreekbaar.
Althans voor degenen die gisteren aan het einde van de middag stonden te rillen van de kou op de weidse enk, waar de ijzige poolwind vrij spel had. Ze moesten lang wachten. Zou de ballon nou wel of zou hij niet. Hij moest niet de lucht in, hij moest alleen rechtop staan. Om aan te geven hoe hoog, 22 meter, het grootste appartementengebouw mogelijk wordt. ,,Wanstaltig, dit plan”, oordeelde Annemarie Bijlsma. Ze loopt al twintig jaar met de hond in het gebied waar zich vroeger een pluimvee-onderzoeksinstituut bevond. ,,Het is beschermd gebied. Bewoners zijn aan allerlei regeltjes gebonden als ze hun huis willen verbouwen of uitbreiden. Maar dit plan, met zulke kolossale afmetingen, kan dan ineens wèl. Dat valt niet met elkaar te rijmen.”
Na veel vijven en zessen ging de protestballon omhoog, kon iedereen zien met welke hoogtes bij de nieuwbouw men rekening diende te houden, èn kon iedereen gauw naar huis: naar de warme kachel. Maar de Beekbergenaren zijn beslist van plan om terug te keren. Het verzet lijkt hardnekkig. De bewoners voelen zich namelijk overdonderd door het plan van de gemeente en de familie Van Tergouw van manege Riant. Ze zijn bang dat het hele beeld van de fraaie enk straks naar de knoppen is. Actievoerder en omwonende Wouter Hiskemuller: ,,In de gemeenteraad zeggen ze nu wel: er moet maar een verdieping af, drie in plaats van vier hoog. Maar volgens mij hebben ze het over drie meter minder. Nou, dat zegt nog niks. Het wordt te hoog en kolossaal.”
Jeanette Groenink, die een huis bij ’t Spelderholt bewoont: ,,Het is te grootschalig, alles bij elkaar. En die gebouwen én die manege met die paarden, hekken en springtoestellen op de enk. De natuur wordt gewoon opgeofferd.”